Omregistrering af din bil – sådan gør du
Hvis du har købt en brugt bil, skal du sørge for at få den omregistreret, indenfor tre uger. Her kan du læse alt, hvad du skal vide for at klare den del af bilhandelen nemt og hurtigt.
Hvis du ejer en bil, skal den være registreret i dit navn i Motorregistret – det siger loven, og det betyder, at det skal registreres, når du køber en brugt bil. Som køber har du ansvaret for, at Motorregistret får besked om, at det nu er dig, der ejer bilen.
Du skal med andre ord omregistrere bilen.
Sådan klarer du omregistreringen online
Du kan omregistrere din bil hjemmefra, hvis blot du har internetadgang og NemId – du kan nemlig selv gøre det direkte i Motorregistret ved at logge ind på tastselv.skat.dk. Mange vil mene, at dette er den nemmeste måde at klare omregistreringen på.
Såkaldt særlige køretøjer kan dog kun omregistreres hos en af Skats fire motorekspeditioner. Det gælder for eksempel handicapbiler, taxaer og andre biler med nedsat eller ingen afgift. Men stort set alle andre almindelige biler kan du selv omregistrere via Skats tast-selv-system.
Når du er logget ind i systemet, skal du vælge ‘Motor og Motorregistret’ og derefter ‘Registrering og Privat ejer/brugerskifte’. Derfra bliver du guidet igennem resten af processen. Du skal bruge bilens registreringsattest, for den indeholder nogle tal, der skal indtastes i Motorregistret, før omregistreringen kan gennemføres.
Vær opmærksom på, at når du først har trykket ‘godkend’ kan du ikke rette i dine indtastninger. Hvis du har tastet forkert, må du altså begynde forfra med registreringen, og du kommer også til at betale endnu en gang – så det er godt givet ud at gøre sig umage, når tallene skal tastes ind.
Når du er færdig med omregistreringen, får du en digital kvittering; bilens nye registreringsattest bliver sendt med posten, og den kommer typisk frem til bilens nye ejer i løbet af et par uger.
Hvis du vil undgå at omregistrere online
Hvis du ikke vil omregistrere bilen digitalt, kan du tage hen til en af Motorstyrelsens fire motorekspeditioner eller til en nummerpladeoperatør. De kan klare omregistreringen for dig.
Motorstyrelsens ekspeditioner, som ofte kaldes motorcentre eller motorkontorer, har til huse i Aalborg, Aarhus, Odense og Høje-Taastrup.
Hvis du ikke kommer i nærheden af en af disse, kan du finde en autoriseret nummerpladeoperatør i stedet for. De findes over hele landet, og du kan med garanti også finde én tæt på dig. I dag er mange synshaller, bilforhandlere og autoværksteder autoriserede nummerpladeoperatører, og derfor kan de omregistrere din bil lige så nemt og hurtigt som motorekspeditionerne.
Hvis du tager til en motorekspedition eller en nummerpladeoperatør for at få din bil omregistreret, skal du huske at medbringe bilens registreringsattest, dokumentation for at du kan ansvarsforsikre bilen (det kan du læse mere om i næste afsnit af denne artikel) og billedlegitimation (for eksempel kørekort eller pas).
Hvad skal man bruge for at omregistrere bilen?
Når du skal omregistrere en bil, skal du have disse papirer og informationer klar:
- Bilens originale registreringsattest (de nyere registreringsattester består af to dele. Du skal bruge dem begge).
- Dokumentation for at bilens nye ejer har en lovpligtig ansvarsforsikring. Nogle forsikringsselskaber kan levere denne dokumentation digitalt i forbindelse med omregistreringen. Hvis det ikke er tilfældet for dit forsikringsselskab, skal du bede dem om at få et forsikringsbevis, som du skal bruge til omregistreringen.
- Penge til betaling af det gebyr, som omregistreringen koster (Dankort, hvis du vil omregistrere online)
- NemId, hvis du vil omregistrere online
- Billedlegitimation (fx kørekort eller pas), hvis du vil have ordnet omregistreringen hos en motorekspedition eller en nummerpladeoperatør
- Fuldmagt hvis du skal omregistrere en bil på vegne af en anden end dig selv
Hvad koster en omregistrering?
Det er billigst at omregistrere sin bil online i Motorregistret – her kommer du af med 340 kr.
Hvis du får lavet omregistreringen hos en af Skats fire motorekspeditioner koster det 380 kr. plus 100 kr., som er et gebyr, du betaler for den personlige betjening.
Hos en nummerpladeoperatør betaler du også 380 kr. Derudover betaler du et gebyr, som varierer fra sted til sted, og derfor kan det være værd at undersøge prisen hos den konkrete operatør, inden du tager hjemmefra.
Ovenstående priser er fra skat.dk (maj 2020).
Hvad sker der, hvis bilen ikke bliver omregistreret?
Hvis din bil ikke bliver omregistreret, vil den fortsat stå i den tidligere ejers navn, og vedkommende vil derfor stadig være den officielle ejer af bilen. Det betyder blandt andet, at de afgifter, som løbende skal betales på bilen, ikke vil blive opkrævet hos dig, men hos vedkommende som har solgt bilen til dig. Det vil også fortsat være sælger, som hænger på ansvarsforsikringen, selvom du jo har købt og overtaget bilen.
Det scenarie finder du nok ikke mange bilsælgere, som drømmer om, og det forstår man jo godt.
Så hvis du, som har købt bilen, ikke sørger for, at den bliver omregistreret inden 21 dage efter handlen, kan den tidligere ejer kontakte Motorstyrelsen hos Skat og bede dem om at afmelde bilen.
Når bilen er afmeldt, vil det være ulovligt at køre i den, og nummerpladerne vil blive inddraget. Hvis det sker, skal bilen indregistreres igen, før den må bruges.
Kan sælger omregistrere bilen?
Man kan roligt sige, at det i høj grad er i sælgers interesse, at bilen bliver omregistreret hurtigst muligt, efter den er solgt. Blandt andet fordi det jo altså er den, der står registreret som ejer, der vil blive opkrævet afgifter og skal betale lovpligtig ansvarsforsikring.
Og sælger kan da også godt omregistrere bilen og på den måde være sikker på, at det bliver gjort. Men sælger skal dog bruge en fuldmagt fra den nye ejer for at kunne gøre det.
En mulighed er naturligvis, at I gør det sammen, inden du kører afsted i din nye bil. Så har sælger vished for, at der er styr på ejerskiftet, og du kan sætte dig bag rattet i din nyerhvervede bil uden at skulle tænke mere på omregistreringen.
Hvis I gør det sammen, eller hvis sælger har omregistreret bilen for dig, skal du som køber sørge for at få registreringsattesten. Hvis den endnu ikke er nået frem, skal du have en kvittering for, at bilen er omregistreret til at stå i dit navn.
Hvad gør man, hvis registreringsattesten er væk?
Du skal som nævnt bruge den originale registreringsattest for at kunne omregistrere en bil. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at få registreringsattesten med, når du køber bil, uanset om du køber hos en forhandler eller af en privat.
Det kan selvfølgelig ske, at registreringsattesten er blevet væk, og her er det heldigvis muligt at bestille en ny hos Motorstyrelsen – dog kun hvis man kan dokumentere, at man er bilens ejer.
Du bør i øvrigt aldrig opbevare din registreringsattest i bilen, da attesten jo netop kan bruges til at omregistrere bilen og derfor nødig skulle ende i forkerte hænder.
Skal bilen synes, før den kan omregistreres?
Bilen skal ikke nødvendigvis igennem synshallen for at blive omregistreret. Dog skal du have den synet – og naturligvis godkendt – inden omregistreringen, hvis:
- Den ikke er blevet godkendt i forbindelse med det seneste lovpligtige, periodiske syn
- Tidsfristen for det lovpligtige, periodiske syn ikke er blevet overholdt
- Bilen har været afmeldt længere end et år
- Bilen er registreret i udlandet
Kan man stå som ejer af en bil, hvis man er under 18 år?
I Danmark kan 17-årige godt tage kørekort og dermed lovligt køre bil (dog kun med en såkaldt ledsager på passagersædet), men for at blive registreret som ejer eller bruger af en bil, skal man fortsat være fyldt 18 år.
Det hænger blandt andet sammen med, at man ikke kan tegne den lovpligtige ansvarsforsikring, før man er myndig.
Så svaret er nej. Du kan ikke stå i Motorregistret som bilejer så længe, du er under 18 år.
Undgå ubehagelige overraskelser – tjek nummerpladen
Når du overvejer at købe en brugt bil – og i hvert fald inden du omregistrerer en bil til at stå i dit navn – er det en rigtig god idé at lave et såkaldt nummerpladetjek på bilen.
Hvis du Googler ‘nummerpladetjek’ eller ‘nummerpladeopslag’, kan du nemt finde flere steder på nettet, hvor du med det samme og gratis kan lave et nummerpladetjek selv blot ved at indtaste bilens nummerplade.
Et nummerpladetjek kan give dig nyttig viden om blandt andet eventuel restgæld i bilen, bilens synsrapporter, kilometertal, forsikring, afgifter og tekniske specifikationer.
Så et simpelt nummerpladetjek kan være med til at sikre, at der ikke dukker ærgerlige overraskelser op, efter du har omregistreret en bil til at stå i dit navn.
I videoen her kan du få tips fra FDM til, hvordan du i øvrigt kan tjekke en brugt bil, før du eventuelt køber den.
FAQ
Hvad gør jeg, hvis jeg mangler bilens registreringsattest?
Hvad skal jeg bruge for at omregistrere en bil?
Hvad sker der, hvis jeg ikke omregistrerer bilen?
Hvor kan jeg få omregistreret min bil?
Hvor ligger Skats motorekspeditioner?
Hvordan får jeg omregistreret bilen billigst?
Hvordan omregistrerer jeg min bil på nettet?
Hvornår skal bilen omregistreres?
Skal bilen synes, før den omregistreres?
Flere Nyheder
Rustbeskyttelse i løgstør: din bils redning mod det danske klima
Hvis du har købt en brugt bil, skal du sørge for at få den omregistreret, indenfor tre uger. Her kan du læse alt, hvad du skal vide for at klare den del af bilhandelen nemt og hurtigt. Hvis du ejer en bil, skal den være registreret i dit navn i Motor...
Linnea Jensen
04 januar 2025
Elbil abonnement: Fleksibel mobilitet for fremtiden
Hvis du har købt en brugt bil, skal du sørge for at få den omregistreret, indenfor tre uger. Her kan du læse alt, hvad du skal vide for at klare den del af bilhandelen nemt og hurtigt. Hvis du ejer en bil, skal den være registreret i dit navn i Motor...
Lars Pedersen
23 januar 2024
VW Bora: Den Ultimative Guide til En Legendarisk Volkswagen
Hvis du har købt en brugt bil, skal du sørge for at få den omregistreret, indenfor tre uger. Her kan du læse alt, hvad du skal vide for at klare den del af bilhandelen nemt og hurtigt. Hvis du ejer en bil, skal den være registreret i dit navn i Motor...
Peter Mortensen
18 januar 2024
Service vw – Din guide til vedligeholdelse og reparation af din VW
Hvis du har købt en brugt bil, skal du sørge for at få den omregistreret, indenfor tre uger. Her kan du læse alt, hvad du skal vide for at klare den del af bilhandelen nemt og hurtigt. Hvis du ejer en bil, skal den være registreret i dit navn i Motor...
Peter Mortensen
18 januar 2024